background hero

Så kommer du igång med discgolf - Tips och råd för nybörjare

Discgolf har på senare år blivit en allt populärare sport i Sverige. Det är en sport som kan spelas av alla åldrar och nivåer, och som kan vara både en rolig fritidsaktivitet och en tävlingsinriktad sport. I denna artikel kommer jag att gå igenom hur man går tillväga för att börja spela discgolf, vad man bör tänka på när man köper in utrustning och ge lite tips på olika banor runtom i Sverige.

Hur börjar man spela discgolf?

För att börja spela discgolf behöver man egentligen inte mycket mer än en frisbee och en bana att spela på. Det finns dock en del saker som kan underlätta spelet och göra det mer roligt och effektivt. Nedan följer några tips för den som vill börja spela discgolf:

Hyr utrustning eller köp in billigt först
Innan man köper in en massa utrustning kan det vara en bra idé att hyra eller låna utrustning första gången man spelar. På så sätt kan man få en känsla för spelet och avgöra om det är något man vill fortsätta med. Om man väljer att köpa utrustning bör man tänka på att det inte behöver vara det dyraste och mest avancerade. Det finns billiga discar som fungerar utmärkt för nybörjare.

Börja på en lätt bana
Det kan vara en bra idé att börja spela på en enklare bana första gången man spelar. Det finns många discgolf-banor runtom i Sverige som passar nybörjare. På en lätt bana är det enklare att få in tekniken och att kasta på ett bra sätt.

Lär dig grunderna
För att spela discgolf på ett bra sätt behöver man ha en grundläggande teknik för att kasta. Detta kan man lära sig genom att titta på instruktionsvideor på Youtube eller genom att ta en lektion med en mer erfaren spelare.

Öva på att putta
Puttningen är en viktig del av discgolf. För att få en bra score behöver man ha en bra teknik för att putta. Öva på att putta på korta avstånd och fokusera på att få in bollen i korgen på ett säkert sätt.

Discgolfbanor runtom i Sverige

Det finns många discgolfbanor runtom i Sverige. Nedan följer några exempel på banor i olika delar av landet:

Järva Discgolfpark, Stockholm
Järva Discgolfpark är en av de största och mest populära banorna i Stockholm. Banan har 36 hål och ligger i ett naturskönt område.

Sticksjö Discgolfbana, Sundsvall
Sticksjö Discgolfbana är en av de äldsta discgolfbanorna i Sverige. Banan har 18 hål och är belägen i en vacker park.

Lillsjöns Discgolfbana, Göteborg
LillsjönsDiscgolfbana i Göteborg är en av de mest populära banorna i staden. Banan har 18 hål och ligger i en vacker skogsmiljö. Här finns utmanande hål med variation i längd och svårighetsgrad.

Discgolfterminalen, Skellefteå (Bergsbyn)
Terminalen har en 18-hålsbana med varierande svårighetsgrader och en proshop som säljer discar och tillbehör. Banan är designad för att passa både nybörjare och erfarna spelare och sträcker sig genom en vacker skogsmiljö. Terminalen arrangerar också regelbundet tävlingar och evenemang för att främja discgolf som sport.

Tips för att kasta – både långt och puttning

När det gäller att kasta discgolf kan det vara svårt att få till tekniken från början. Nedan följer några tips som kan hjälpa nybörjare att förbättra sitt kast:

För långa kast – använd hela kroppen
För att få till ett bra och långt kast i discgolf är det viktigt att använda hela kroppen. Rörelsen ska börja med en rotation från höfterna, följt av ett kraftigt frigörande av armen. Försök att undvika att använda för mycket muskelkraft i armen, utan låt kraften komma från hela kroppen.

För puttning – fokusera på teknik och träning
Puttning är en viktig del av discgolf, och för att bli bra på det krävs det mycket träning. Fokusera på att få till en bra teknik och öva på korta avstånd för att bygga upp självförtroendet. När man väl har tekniken på plats kan man börja öva på längre avstånd.

För både långa kast och puttning – fokusera på precision
När man spelar discgolf är det inte bara avståndet som är viktigt, utan även precisionen. Försök att fokusera på att träffa rätt yta på disken och att kasta i rätt riktning. Öva på att träffa korgen på korta avstånd för att bygga upp självförtroendet och öka precisionen.

Exempel på länkar med bra instruktioner för nybörjare

Det finns många bra resurser på nätet för den som vill lära sig spela discgolf. Nedan följer några exempel på länkar med bra instruktioner för nybörjare:

Dynamic Discs – en amerikansk sida med bra instruktionsvideor för nybörjare.

Disc Golf Course Review – en sida med information om discgolfbanor runtom i världen, inklusiverecensioner och betyg från spelare. Här kan man söka efter banor i sin närhet och läsa om andra spelares erfarenheter av banan.

Discmania – en finsk sida med mycket information om discgolf, inklusive tips och instruktioner för nybörjare. Här finns också en webbutik där man kan köpa discar och annan utrustning.

Professional Disc Golf Association (PDGA) – en internationell organisation för discgolfspelare. På deras sida finns mycket information om regler och tävlingar, samt en sektion för nybörjare med instruktioner och tips.

Slutsats

Discgolf är en rolig och utmanande sport som kan spelas av alla åldrar och nivåer. För att komma igång behöver man egentligen inte mycket mer än en frisbee och en bana att spela på. Det kan dock vara en bra idé att hyra utrustning första gången man spelar för att avgöra om det är något man vill fortsätta med. När man väl är redo att köpa utrustning är det inte nödvändigt att köpa det dyraste och mest avancerade. Det finns billiga discar som fungerar utmärkt för nybörjare.

När man väl har utrustning och har hittat en lämplig bana att spela på är det viktigt att fokusera på tekniken för att kasta och putta. Övning och träning är nyckeln till att förbättra sitt spel, och det finns många bra resurser på nätet för den som vill lära sig mer om discgolf. Med tiden kan man utveckla sin teknik och sin skicklighet, och kanske till och med delta i tävlingar och utmana sig själv och andra spelare på banan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *